XIII. HRVATSKI SIMPOZIJ O NASTAVI FIZIKE
Trinaesti tradicionalni hrvatski simpozij o nastavi fizike održat će se u hotelu Donat u Zadru od 19. do 21. travnja 2017. godine. Problematika skupa posvećena je najviše nastavi i nastavnicima fizike u osnovnim i srednjim školama, ali također dotiče i probleme sveučilišne nastave, posebice one za obrazovanje nastavnika. Ovaj simpozij posvećen je važnosti te poželjnoj strukturi i sadržaju suvremenog kurikula fizike, u svjetlu izraženih društvenih potreba i nastojanja za poboljšanjem i osuvremenjivanjem nastave fizike. Pozivamo Vas na sudjelovanje s priopćenjem ili bez priopćenja.


IZBORNA SKUPŠTINA
HRVATSKOG FIZIKALNOG DRUŠTVA

održat će se u četvrtak, 15. prosinca 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u zgradi Fizičkog odsjeka, Bijenička cesta 32, Zagreb.

POZIV ZA SKUPŠTINU - DNEVNI RED

POZIV ZA PREDLAGANJE KANDITATA

KANDIDACIJSKE LISTE UPRAVNOG ODBORA HFD-a
za čelne, upravne i nadzorne dužnosti HFD-a u idućem dvogodišnjem mandatu.NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2016.GODINU
Nobelovu nagradu za fiziku za 2016. godinu dobili su
David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane i J. Michael Kosterlitz
"for theoretical discoveries of topological phase transitions and topological phases of matter".


SEDAM PREDIZBORNIH PITANJA O ZNANOSTI I OBRAZOVANJU

Hrvatsko fizikalno društvo sastavilo je sedam pitanja o znanosti i obrazovanju koje šalje političkim strankama koje sudjeluju na izborima 2016. godine. Sve odgovore, u redosljedu kako su pristizali možete pogledati OVDJE.


STAV HRVATSKOG FIZIKALNOG DRUŠTVA
O PRIJEDLOGU CJELOVITE KURIKULARNE REFORME


Upravni odbor HFD-a u ime HFD-a, a nakon provedenih internih konzultacija, donio je stav o prijedlogu cjelovite kurikularne reforme, opisan u priloženom dokumentu. Ovaj dokument je poslan kao stav HFD-a u stručnu i javna raspravu o prijedlogu CKR.2nd International Conference on the History of Physics održat će se od 5. do 7. rujna 2016. u Pöllau Castle, Pöllau, Austrija, u oviru International Conference series on the History of Physics.
Rok za prijavu sažetaka je 28.04.2016.


Sekcija za primjenjenu i industrijsku fiziku Hrvatskog fizikalnog društva PIF-HFD, organizira VI radionicu koja će se održati 27. i 28. siječnja 2016. na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička 54, Zagreb.
Prijava sudionika
Prijava sažetaka


Međunarodna konferencija 7th Alpe-Adria Medical Physics Meeting - 7th AAMPM2016, iz područja medicinske fizike, održat će se u Zagrebu od 19. do 21. svibnja 2016. godine.


GODIŠNJA SKUPŠTINA
Hrvatskog    fizikalnog  društva    održat   će   se   u   četvrtak,
17. prosinca 2015. godine, s početkom u 17:00 sati, u zgradi Fizičkog odsjeka, Bijenička 32, Zagreb.


Poziv - Dnevni red
Predavanje
N. Demoli: Svjetlost i holografijaSkupština - prezentacija u PDF formatu (57 MB)DESET PREDIZBORNIH PITANJA O ZNANOSTI I OBRAZOVANJU

Hrvatsko fizikalno društvo sastavilo je deset pitanja o znanosti i obrazovanju koje šalje političkim strankama koje sudjeluju na izborima 2015. godine. Sve odgovore, u redosljedu kako su pristizali možete pogledati OVDJE.


NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2015.GODINU
Nobelovu nagradu za fiziku za 2015. godinu dobili su
Takaaki Kajita i Arthur B. McDonald
"for the discovery of neutrino oscillations, which shows that neutrinos have mass".9. znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva održat će se u u Umagu od 5. do 7. listopada 2015. godine. Detalje pogledajte na stranicama SASTANKA.


IZVANREDNA SKUPŠTINA
Hrvatskog    fizikalnog  društva    održat   će   se   u   četvrtak,
24. rujna 2015. godine, s početkom u 17:30 sati, u zgradi Fizičkog odsjeka, Bijenička cesta 32, Zagreb.


Poziv - Dnevni red
Prijedlog izmjena Statuta HFD-a
Predavanje
V. Smolčić: Galaksije kroz kozmičko vrijemeSimpozij / radionica ČOVJEK I SVJETLOST u povodu obilježavanja Međunarodne godine svjetlosti 2015. održat će se od 29. do 30. rujna 2015. godine u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Strossmayerov trg 14, Zagreb).
Detaljni program događanja na skupu možete pročitati na stranicama SIMPOZIJA.
POZIV
PROGRAM
OBRAZAC ZA PRIJAVU
   Međunarodna konferencija studenata
   fizike
(ICPS) održat će se u Zagrebu od
  12. do 19. kolovoza 2015.


ICPS je godišnja konferencija Međunarodne udruge studenata fizike, koja okuplja nekoliko stotina studenata fizike iz više desetaka zemalja svijeta, koji na taj način imaju priliku predstaviti svoj rad, prisustvovati predavanjima pozvanih predavača i organiziranim posjetima stručnim institucijama, te se međusobno upoznati. Ove godine očekuje se 450 sudionika, desetak pozvanih predavača te 170 studentskih izlaganja. ICPS će biti održan uz pokroviteljstvo Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.In memoriam

SLAVEN BARIŠIĆ (1942.-2015.)

Sa žalošću javljamo da je u subotu 4. travnja 2015., u 74. godini života, preminuo akademik Slaven Barišić, professor emeritus na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta.


Akademik Barišić je kao prvi predsjednik Hrvatskog fizikalnog društva (1990.) iskazivao iste ljudske i profesionalne osobine koje su njegovi suradnici cijenili kod njega kao znanstvenika i mentora. Istovremena nepokolebljiva odanost istini i principima i neobično razvijena osjetljivost na ljudske poteškoće, kad se takva odanost pokušava pretočiti u konstruktivno djelovanje. Našem je Društvu zacrtao isti put samobitnosti, na kojeg je tada kretala i čitava Hrvatska. Uvijek ljubazan i finog duha, brz i dubok u promišljanjima, ostat će trajni uzor svima koji su htjeli od njega učiti.
O životu i djelu akademika Barišića možete pročitati na stranici njegovog matičnog Fizičkog Odsjeka PMF-a.


XII. HRVATSKI SIMPOZIJ O NASTAVI FIZIKE
Povezivanje nastave fizike i istraživanja

održat će se u Zadru od 30. ožujka do 1. travnja 2015.
Pozivamo vas da sudjelujete u radu Simpozija sa ili bez priopćenja.
Rokovi za prijavu su:
10. ožujka 2015. (s priopćenjem)
16. ožujka 2015. (bez priopćenja)
Više informacija o skupu možete naći na
stranicama Simpozija.In memoriam

LIDIJA COLOMBO (1922. - 2015.)

Dr. Lidija Colombo, svjetski priznati stručnjak u molekulskoj spektroskopiji, osnivačica laboratorija za molekulsku fiziku na Institutu "Rušer Bošković" i velika popularizatorica znanosti, preminula je u Zagrebu 23. veljače 2015. godine.


Rodila se 28. lipnja 1922. godine u Siveriću pokraj Drniša, a studij matematike i eksperimentalne fizike završila je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1950. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Analiza vibracionih spektara monokristala antracena i paratoliudina" obranila je 1961. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Tijekom studija bila je laborant na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a nakon diplome zapošljava se kao asistent. Započinje suradnju s fizičarima na Institutu "Ruđer Bošković", gdje se 1955. g. zapošljava i ostaje sve do umirovljenja 1992. godine.
Boravila je na nizu renomiranih znanstvenih institucija u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i drugim zemljama. Najviše vremena je provela u Parizu na Université de Sorbonne surađujući s prof. J. P. Mathieom na Raman spektroskopiji molekulskih kristala. Za razvoj znanstvene suradnje s Francuskom, 1983. godine odlikovana je francuskim priznanjem "Chevalier dans l'Ordre des Palmes Academiques".
Glavni dio znanstvenog opusa Lidije Colombo vezan je uz molekulsku spektroskopiju, prije svega tzv. Raman spektroskopiju. U ovoj metodi se monokromatski snop svjetlosti (nekada su to bile živine lampe, a danas laseri) raspršuje na uzorku (plinovitom, tekućem ili krutom). Ramanovi spektri su baza za stjecanje informacija o silama među atomima i molekulama, kao i o njihovim gibanjima. Također, bila je član tima koji je na Institutu "Ruđer Bošković" početkom šezdesetih godina konstruirao prvi laser u Hrvatskoj. Za to dostignuće, zajedno s B. Markovićem, A. Peršinom i Z. Pavlovićem, 1966. godine nagrađena je nagradom "Nikola Tesla" .
Godine 1970. pokrenula je laboratorij za molekulsku fiziku na Institutu "Ruđer Bošković" u okviru kojeg za rad na ovoj tematici odgaja nekoliko naraštaja znanstvenika (K. Furić, D. Kirin, V. Volovšek, G. Baranović,...). Bila je član uredništva renomiranog međunarodnog časopisa Journal of Raman Spectroscopy. Za razvoj molekulske spektroskopije, 1979. godine dobila je i nagradu "Ruđer Bošković".
Važan dio aktivnosti Lidije Colombo vezan je i za popularizaciju znanosti. Bila je potpredsjednica Društva matematičara i fizičara SRH i predsjednica Sekcije za fiziku te od 1973. do 1998. urednica za fiziku Matematičko-fizičkog lista. Kao urednica, posebno je skrbila o uključivanju mladih suradnika u rad lista. Nepokolebljivom upornošću i zaraznim entuzijazmom djelovala je poticajno i uspijevala ih, gotovo uvijek, uvjeriti da mu posvete dio svojeg vremena. Otvorena za nove ideje i spremna pomoći u svakoj prilici, Lidija Colombo je pružala poticaj i ohrabrenje svojim suradnicima nalazeći nove inspiracije za rad i u najtežim situacijama, u vremenima koja nisu uvijek bila naklonjena znanosti i znanstvenicima.

IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKOG FIZIKALNOG DRUŠTVA
održat će se u ponedjeljak, 15. prosinca 2014. godine, s početkom u 17 sati, u zgradi Fizičkog odsjeka, Bijenička cesta 32, Zagreb.

POZIV ZA SKUPŠTINU - DNEVNI RED

POZIV ZA PREDLAGANJE KANDITATA

KANDIDACIJSKE LISTE UPRAVNOG ODBORA HFD-a
za čelne, upravne i nadzorne dužnosti HFD-a u idućem dvogodišnjem mandatu.

PREDAVANJE:
A. S. Smith: RAST ŽIVIH TKIVA - POGLED IZ FIZIKE
Sekcija za primjenjenu i industrijsku fiziku Hrvatskog fizikalnog društva PIF-HFD, poziva vas da sudjelujete u radu  V radionice PIF-HFD-a koja će se održati 16. i 17. prosinca 2014. na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička 54, Zagreb.


U okviru seminara Hrvatskog fizikalnog društva, a povodom Međunarodne godine kristalografije 2014., akademik Stanko Popović održat će predavanje pod naslovom:
Suvremena kristalografija
Predavanje će biti u utorak 28.10.2014. u velikoj predavaonici (F08) Fizičkog odsjeka PMF-a u 14h.Međunarodna znanstvena radionica C-MAC Days 2014 održat će se od 8. do 11. prosinca 2014. na Institutu za fiziku u Zagrebu, u organizaciji The European Integrated Center for the Development of New Metallic Alloys and Compounds - C-MAC.


NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2014.GODINU
Nobelovu nagradu za fiziku za 2014. godinu dobili su
Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura
"for the invention of efficient blue light-emitting diodes which has enabled bright and energy-saving white light sources".NOBELOVA NAGRADA ZA KEMIJU ZA 2014.GODINU
Nobelovu nagradu za kemiju za 2014. godinu dobili su
Eric Betzig, Stefan W. Hell i William E. Moerner
"for the development of super-resolved fluorescence microscopy".
In memoriam

JACQUES FRIEDEL (1921 - 2014.)

Na izmaku ljeta 2014. god. Francuska i svjetska znanstvena zajednica izgubile su jednu od velikih figura francuske i svjetske znanosti iz druge polovine dvadesetog stoljeća.Jacques Friedel, član francuske Académie des sciences i njezin nekadašnji predsjednik, član Institut de France, profesor emeritus Université Paris Sud preminuo je 27. kolovoza 2014. u 94. godini života.

Jacques Friedel je iza sebe ostavio dragocjen znanstveni opus iz područja teorije kondenzirane materije, posebice teorije metala i legura, a njegove ideje izvršile su snažan utjecaj i u kemiji čvrstog stanja. Niz njegovih otkrića (Friedelove oscilacije, teorija čvrste veze za prijelazne metale i njihove legure itd.), danas čine neizostavan dio udžbenika iz fizike kondenzirane materije. Njegova knjiga o dislokacijama u kristalima promovirala je koncept dislokacija kao nelinarnih defekata što je raznim kasnijim poopćenjima utjecalo na brojne generacije fizičara i metalurga.
Od početka šezdesetih značajno je uključen i u restrukturiranju fundamentalne znanosti u Francuskoj promovirajući i provodeći ideju približavanja sveučilišta i istraživačkih ustanova. Jedan je od osnivača i dugogodišnji ravnatelj Laboratoire de Physique des Solides unutar današnjeg kampusa Université Paris-Sud.
Napose, Jacques Friedel je presudno utjecao na formiranje i znanstveni rad niza hrvatskih teorijskih i eksperimentalnih fizičara kojima je otvorio vrata svog laboratorija te je brižno slijedio i savjetima često pomagao njihov rad ne samo za vrijeme njihovog boravka u Orsay-u, nego i poslije. To je prepoznalo i Sveučilište u Zagrebu koje mu je 2008. god. dodijelilo počasni doktorat (Doctor honoris causa) za njegove doprinose razvitku znanosti i tehnologije na svjetskoj razini, njegovo bogato nastavno i organizacijsko djelovanje te njegovu dugogodišnju pomoć i brigu za razvitak hrvatske znanosti i visokoškolskog obrazovanja.


International Conference on Thin-films održat će se u Dubrovniku od 13. do 16. listopada 2014. Detaljnije informacije potražite na STRANICAMA KONFERENCIJE.


Europsko fizikalno društvo objavilo je svoj prilog javnoj raspravi koju je prokrenula Europska komisija na temu ERA Framework: Areas of untapped potential for the development of the European Research Area (ERA). Tekst priloga možete procitati OVDJE.European Physical Journal otvorio je novi, poboljšani portal kojeg možete posjetiti na adresi www.epj.org.
European Physical Journal slavi petnaesti rođendan. Prigodni ČLANAK objavljen je na portalu e-EPS.