Sekcija za Primijenjenu i Industrijsku Fiziku (PIF) Hrvatskog fizikalnog društva održat će svoju IV radionicu 18. prosinca 2013. u dvorani Mladena Paića, na Institutu za fiziku, Bijenička 46, Zagreb.
POZIV i DETALJI SUDJELOVANJA


ZNANSTVENO I TEHNIČKO NASLJEĐE NIKOLE TESLE
U utorak, 17. prosinca 2013. godine, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će 70. godišnjicu smrti svog počasnog člana Nikole Tesle znanstvenim skupom pod nazivom: Znanstveno i tehničko nasljeđe Nikole Tesle. Svečana akademija održat će se u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zrinski trg 11), a znanstveni simpozij u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Opatička 18), na dan kad je Nikola Tesla 1896. izabran u Akademiju čiji član je bio 46 godina, sve do smrti 7. siječnja 1943. u New Yorku.
Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici skupa.


GODIŠNJA SKUPŠTINA
Hrvatskog    fizikalnog  društva    održat   će   se   u   srijedu,
11. prosinca 2013. godine, s početkom u 18:00 sati, u zgradi Fizičkog odsjeka, Bijenička 32, Zagreb.


Poziv - Dnevni red
Prijedlog korekcija i nadopuna Statuta HFD-a
Predavanje
I. Picek: O Higgsovoj čaroliji - povodom Nobelove nagrade iz fizike za 2013. godinu.Oglase za postdoktorske specijalizacije iz biofizike možete pregledati OVDJENOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2013.GODINU
Nobelovu nagradu za fiziku za 2013. godinu dobili su François Englert i Peter W. Higgs
"for the theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles, and which recently was confirmed through the discovery of the predicted fundamental particle, by the ATLAS and CMS experiments at CERN's Large Hadron Collider".PREDSTAVNICI HFD-a I ORGANIZACIJSKOG ODBORA
8. ZNANSTVENOG SASTANKA PRIMLJENI KOD PREDSJEDNIKA RH
Predstavnici Hrvatskog fizikalnog društva i Organizacijskog odbora 8. znanstvenog sastanka primljeni su 2. rujna 2013.g. kod Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.
U kraćem razgovoru zahvalili su Predsjedniku na pokroviteljstvu nad Znanstvenim sastankom HFD-a i upoznali ga s nekim aktualnim temama od šireg društvenog interesa vezanim uz fiziku. Informirali su ga i o recentnom izvješću nezavisne agencije CEBR o izravnom utjecaju fizike na gospodarstvo europskih zemalja, te o stavovima HFD-a o ulozi fizike u strategiji obrazovanja.

8. znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva održat će se u Primoštenu od 6. do 8. listopada 2013. Detalje pogledajte na stranicama SASTANKA.


USPJEH HRVATSKE EKIPE NA 44. MEĐUNARODNOJ FIZIČKOJ OLIMPIJADINa upravo završenoj 44. međunarodnoj fizickoj olimpijadi (Kopnehagen, Danska, 7. -15. srpnja 2013.) hrvatski srednjoškolci Antonio Bjelčić (Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb) i Samuel Bosch (XV. gimnazija, Zagreb) osvojili su brončane medalje dok je Matej Vilić (XV. Gimnazija, Zagreb) dobio pohvalu. Pored njih Hrvatsku su još predstavljali Tvrtko Dorešić (XV. gimnazija, Zagreb) i Ivan Porin Tolić (V. gimnazija, Zagreb) koji su također pokazali vrlo dobro znanje fizike. Međunarodna fizička olimpijada (IPhO - International Physics Olympiad) je najveće i najprestižnije međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovao je 381 učenik iz 83 zemlje širom svijeta. Učenici su prvo rješavali tri teorijska zadataka, a nakon dan odmora i 2 praktična zadatka. Oba puta ispit je trajao po pet sati.
Našu peteročlanu ekipu su vodili profesori Mario Basletić i Krešo Zadro s Prirodoslovno-matematickog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izbor hrvatske ekipe i njihovo sudjelovanje na olimpijadi organizira Hrvatsko fizikalno društvo uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Mediji
Čestitka ministra Ž. Jovanovića (PDF 690 KB)
Čestitka ministra Ž. Jovanovića (MZOS web)28. ljetna škola mladih fizičara održat će se u Malom Lošinju od 16. do 22. lipnja 2013. Detalje pogledajte na stranicama ŠKOLE.


IUPAP - radna grupa Žene u fizici objavila je natječaj za financijsku pomoć za sudjelovanje na konferencijama u 2013. godini.
TEKST NATJEČAJA.
Rok za prijavu je 15. travanj 2013.XI HRVATSKI SIMPOZIJ O NASTAVI FIZIKE - Nastava fizike i interdisciplinarnost, održat će se u Primoštenu od 26. do 28. ožujka 2013.
Više informacija možete naći na stranicama Simpozija.
OBAVIJEST
ONLINE PRIJAVA HOTELSKOG SMJEŠTAJA


IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKOG FIZIKALNOG DRUŠTVA
održat će se u srijedu, 5. prosinca 2012. godine, u 18 sati, u zgradi Fizike, Bijenička 32, Zagreb.

POZIV ZA SKUPŠTINU - DNEVNI RED

POZIV ZA PREDLAGANJE KANDITATA

KANDIDACIJSKE LISTE UPRAVNOG ODBORA HFD-a
za čelne, upravne i nadzorne dužnosti HFD-a u idućem dvogodišnjem mandatu.


PREDAVANJE:
H. Buljan: NA GRANICI KVANTNOG I KLASICNOG SVIJETA -
KONTROLA I MJERENJE INDIVIDUALNIH SUSTAVA U KVANTNOM SVIJETU

- povodom ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku -


PRIJENOS UŽIVO
NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2012.GODINU
Nobelovu nagradu za fiziku za 2012. godinu dobili su Serge Haroche i David J. Wineland za inovativne eksperimentalne metode koje omogućuju mjerenje i manipulaciju pojedinačnih kvantnih sistema.Sekcija za Primijenjenu i Industrijsku Fiziku (PIF) Hrvatskog fizikalnog društva održat će svoju III radionicu 30. listopada 2012. u dvorani Mladena Paića, na Institutu za fiziku, Bijenička 46, Zagreb.
POZIV


Hrvatsko vakuumsko društvo organizira četverostruku konferenciju JVC14/EVC12/AMDVG11/CROSLOM19 koja će se održati od 4. do 8. lipnja 2012. u Dubrovniku.


Poštovani članovi HFD-a,
U srijedu 6. lipnja u 13 sati održat će se komemoracija za pokojnog prof. Slobodana Branta.
Svi su pozvani prisustvovati u dvorani F08, Fizičkog odsjeka PMF-a, Bijenička 32, Zagreb.

Prof. dr. sc. Antonije Dulčić
Dopredsjednik Hrvatskog fizikalnog društva


Scientific Advisory Committee - SAC europskog fizikalnog časopisa European Physical Journal - EPJ, održat će svoj 15. sastanak 20. travnja 2012. na Institutu za fiziku u Zagrebu.

Upravni odbor - StC europskog fizikalnog časopisa European Physical Journal - EPJ održat će svoj 32. sastanak od 20. do 21. travnja 2012. na Institutu za fiziku u Zagrebu.Europsko fizikalno društvo objavilo je zanimljivo izvješće pod naslovom "Važnost fizike za ekonomije europskih zemalja" o rezultatima istraživanja koje je u 2012. godini proveo Centre for Economics and Business Research.
Međunarodna konferencija "Physics of low-dimensional conductors - problems and perspectives", koju zajednički organiziraju Institut za fiziku i Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će se od 25. do 28. ožujka 2012. na Institutu za fiziku u Zagrebu. Detalje o sudjelovanju potražite na stranicama konferencije.
Hrvatska kristalografska zajednica (Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU) priređuje znanstveni skup KRISTALOGRAFIJA U HRVATSKOJ povodom dvadesete obljetnice Hrvatske kristalografske zajednice. Skup će se održati u srijedu, 25. siječnja 2012. godine s početkom u 9:15 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.Prof. dr. sc. Božo Metzger, umirovljeni redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu i počasni član Hrvatskog fizikalnog društva, preminuo je u subotu 7. siječnja 2012. u 99. godini života. Posljednji ispraćaj bit će u utorak 10. siječnja 2012. u 15 sati na groblju Mirogoj.