GODIŠNJA SKUPŠTINA
Hrvatskog    fizikalnog  društva    održat   će   se   u   četvrtak,
24. studenog 2011. godine, s početkom u 18:00 sati, u zgradi Fizičkog odsjeka, Bijenička 32, Zagreb.


Poziv - Dnevni red
Prijedlog UO-a HFD-a za razrješenje dosadašnjeg i izbor novog dopredsjednika HFD-a.
Predavanje
N. Bilić: UBRZAVAJUĆI SVEMIR - Nobelova nagrada za fiziku za 2011. godinu
PRIJENOS UŽIVOL`Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO već šestu godinu za redom provode program "Za žene u znanosti" kojim, osim što sa stipendijama nagrađuju mlade hrvatske znanstvenice, promiču žene u znanosti te potič mlade žene da se nastave baviti svojim znanstvenim karijerama.
Natječaj "Za žene u znanosti" otvoren je do do 4. studenog 2011. Detalje o prijavi na natječaj možete naći na stranicama Ministarstva kulture.NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2011.GODINU
Nobelova nagrada za fiziku za 2011. godinu dodijeljena je Saulu Perlmutteru, Brianu P. Schmidtu i Adamu G. Riessu za otkriće ubrzanog širenja svemira.


7. znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva održat će se od 13. do 16. listopada 2011. u Primošenu.
Ovogodišnji Znanstveni sastanak održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Josipovića.
Pojedinosti o sudjelovanju možete pogledati na stranicama znanstvenog sastankaZadovoljstvo nam je obavijestiti sve članove HFD-a da je MARIJA ŠUVELJAK, učiteljica matematike i fizike u osnovnoj školi Ivana Meštrovića u Zagrebu, čiju je kandidaturu podržao HFD, dobitnica Državne nagrade Ivan Filipović za životno djelo u području osnovnog školstva za 2009. godinu.


OBAVJEŠTAVAMO SVE ČLANOVE Hrvatskog fizikalnog društva da je projekt Izgradnja, odabir i usuglašavanje hrvatskoga nazivlja u fizici (IHNF) u okviru širega programa STRUNA ("STRUkovno NAzivlje"), koji koordinira Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, na natječaju Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj dobio  visoke ocjene te mu je odobreno  finaciranje za  razdoblje od 1. rujna 2010. do 31. kolovoza 2011.


The European Institute of Innovation and Technology objavio je poziv kojim se traže nezavisni stručnjaci raznih profila. Cilj poziva je uspostava baze nezavisnih eksperata koji bi svojom stručnošću poduprli ocjenjivanje i implementaciju EIT i KICs.Počeo je izlaziti novi časopis u seriji EPJ. Radi se o časopisu The European Physical Journal H - Historical Perspectives on Contemporary Physics.

Prvi objavljeni sveščić EPJ H - slobodan pristup cijelom sadržaju


HRVATSKA EKIPA OSVOJILA BRONČANU MEDALJU
NA MEĐUNARODNOM TURNIRU MLADIH FIZIČARA
Na 24. međunarodnom turniru mladih fizičara, održanom u Teheranu (Iran) od 22. do 31. srpnja 2011. hrvatski učenici osvojili su ekipno brončanu medalju.
Čestitke su stigle iz MZOŠ-a i Ureda predsjednika RH.USPJEH HRVATSKE EKIPE NA 42. MEĐUNARODNOJ FIZIČKOJ OLIMPIJADINa 42. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi održanoj u Bankoku (Tajland) od 10. do 18. srpnja 2011. hrvatski učenici postigli su zapažen uspjeh. Bruno Buljan je osvojio brončanu medalju, Katja Kustura, Antonio Srkalj i Borna Vukadinović su dobili pohvale, a Karlo Sepetanc je pokazao vrlo dobro znanje.Jubilarni DESETI HRVATSKI SIMPOZIJ O NASTAVI FIZIKE - Nastava fizike postignuća i izazovi, održat će se u Zadru od 27. do 29. travnja 2011.
PRVA OBAVIJEST - PDF
PRVA OBAVIJEST - doc
OBRAZAC ZA PRIJAVU SMJEŠTAJA - PDF
OBRAZAC ZA PRIJAVU SMJEŠTAJA - doc
PROGRAM SIMPOZIJA - doc


4th IUPAP International Conference on Women in Physics
održat će se u Stellenboschu, Južna Afrika, od 5. do 8. travnja 2011.
ICWIP2011 - Prva obavijest


IZBORNA SKUPŠTINA HRVATSKOG FIZIKALNOG DRUŠTVA
održat će se u četvrtak, 9. prosinca 2010. godine, u 18 sati, u zgradi Fizike, Bijenička 32, Zagreb.

POZIV ZA SKUPŠTINU- DNEVNI RED

POZIV ZA PREDLAGANJE KANDITATA

KANDIDACIJSKE LISTE UPRAVNOG ODBORA HFD-a
za čelne, upravne i nadzorne dužnosti HFD-a u idućem dvogodišnjem mandatu.

KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE ČLANOVA SKUPŠTINE
za voditelje sekcija HFD-a u idućem dvogodišnjem mandatu.
Obrazloženje prijedloga

PREDAVANJE:
M. Kralj: OD OBIČNE OLOVKE DO NOBELOVE NAGRADE
- pozadina ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku -


PRIJENOS UŽIVO


NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2010.GODINU
Objavljeni su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2010. godinu.


Znanstveno-stručni skup 125 godina komuniciranja i popularizacije znanosti u Hrvatskoj, povodom 125. obljetnice postojanja i djelovanja Hrvatskoga prirodoslovnog društva, održat će se od 9. do 10. prosinca 2010., u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj 18. Rok za prijavu predavanja je 26. studeni 2010. Detalje o prijavi sudjelovanja pogledajte OVDJE.

PPROGRAM SKUPA.
POZIV NA OTVORENJE IZLOŽBE
u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, 10.12.2010. u 16h.


POZIV na sastanak NASTAVNE SEKCIJE HFD-a
Redoviti sastanak Nastavne sekcije Hrvatskog fizikalnog društva održat će se u četvrtak, 11. studenoga 2010. u 19.15 sati u velikoj predavaonici (F08) Fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Bijenička 32, Zagreb. U okviru sastanka, prof.dr.sc. Vjera Lopac održat će predavanje pod naslovom
"Sila teža i teškoće s težinom –
definicije, norme i nazivi u znanosti, tehnici i nastavi fizike"


Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za medicinske znanosti, Odbor za medicinu rada, športa i zdravstvenu ekologiju, organiziraju ZNANSTVENI SIMPOZIJ Aktualna javnozdravstvena istraživanja o izloženosti elektromagnetskom zračenju. Simpozij će se održati u petak, 19. studenoga 2010. od 9:00 do 14:30 sati u Narodnom domu HAZU, Preporodna dvorana, Opatička 18, Zagreb.


Europsko fizikalno društvo objavilo je poziv za predlaganje kandidata za "European Physical Society Plasma Physics Innovation Prize - 2011". Detalje o postupku predlaganja kandidata pogledajte OVDJE. Krajnji rok za prijave je 7. studeni 2010.Mediji o Olimpijadi:
Jutarnji 20.07.2010.
Jutarnji 21.07.2010.
Vjesnik 22.07.2010.
tportal.hr 24.07.2010.
Dnevnik 25.07.2010.
tportal.hr 26.07.2010.
Jutarnji 26.07.2010.
Physics Today, rujan 2010.
APS news,
kolovoz 2010.

EPN, vol. 41, 2010.

Hrvatsko fizikalno društvo bilo je organizator 41. međunarodne fizičke olimpijade koja se od 17. do 25. srpnja 2010. održavala u Zagrebu.
Pozdravne govore koje su na svečanom otvaranju, u nedjelju 18. srpnja, održali predsjednica HFD-a dr. sc. Silvia Tomić i Rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, čestitke državnih dužnosnika te fotografije sa svečanog zatvaranja Olimpijade, možete pogledati u slijedećim dokumentima:
Pozdravni govor predsjednice HFD-a
Pozdravni govor Rektora zagrebačkog Sveučilišta
Čestitka predsjednice Vlade RH
Čestitka predsjednika Republike Hrvatske
Čestitke ministra znanosti, obrazovanja i športa:
Učenicima
HFD-u
Svečano zatvaranje Olimpijade - foto-album


REGIONAL BIOPHYSICS CONFERENCE 2010 održat će se od 15. do 18. rujna 2010. u Primoštenu, Hrvatska. Detalje o organizaciji i prijavi pogledajte na stranicama konferencije.1st Adriatic School on Nanoscience – ASON-1 održat će se od 19. do 23. rujna 2010. u Dubrovniku, Hrvatska. Detalje o organizaciji pogledajte na stranicama konferencije.18th EUROPEAN SYMPOSIUM ON POLYMER SPECTROSCOPY
održat će se u Zadru od 19. do 22. rujna 2010.
Prva obavijest.


23rd General Conference of the Condensed Matter Division EPS-a, održat će se od 30. kolovoza do 3 rujna 2010. u Varšavi, Poljska. Detalje o organizaciji pogledajte na stranicama konferencije.
Prezentacije, postere, sažetke i deklaracije s nedavno održanog Asia Europe Physics Summit (24.-26. ožujak 2010., Tsukuba, Japan) možete pogledati OVDJE.


POZIV SVIM ČLANOVIMA HFD-a
Hrvatsko fizikalno društvo poziva sve članove da elektronskim putem (hfd@hfd.hr), najkasnije do 22. svibnja 2010. pošalju dokumentirane prijedloge za kandidate za dodjelu nagrade Ivan Filipović za koje bi željeli da ih podupre HFD.


POZIV SVIM ČLANOVIMA HFD-a
Upravni odbor HFD-a poziva sve članove da pregledaju radnu verziju NOK-a i svoje stručne primjedbe pošalju najkasnije do 15. svibnja na adrese:
zeljko.jakopovic@azoo.hr
nok@zg.biol.pmf.hr.


PRIJEDLOG RADNE VERZIJE NACIONALNOG OKVIRNOG KURIKULUMA
PRIRODOSLOVNO PODRUČJE

Prijedlog izradila radna skupina MZOŠ-a, zajedno sa savjetnicima AZOO-a: Mr.sc. Željko Jakopović, Olgica Martinis, Dijana Garašić, Vesna Milić. U radu grupe sudjelovala je i gospoda Josipa Špoljarić, prof. Osnovne škole, Zagreb.


Prilozi Hrvatskog fizikalnog društva raspravi o prijedlogu dokumenta Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi:
Prilog javnoj raspravi o NOK-u, 23.03.2009.
Pismo Ministru, 12.11.2009.
Stavovi EPS-a o obrazovanju i mjestu fizike u društvu


.

Hrvatsko fizikalno društvo uputilo je PISMO ministru zanosti, obrazovanja i športa, dr. sc. Radovanu Fuchsu, u kojem izražava svoje mišljenje u vezi nedavno prihvaćenog Pravilnika o normi rada nastavnika u osnovnim i srednjim školama.


Hrvatsko fizikalno društvo uputilo je MZOŠ-u Prijedloge i sugestije na Prijedlog Pravilnika o praćenju i ocjenjivanju odgojno-obrazovnih postignuća u osnovnoj isrednjoj školi.


STAVOVI EPS-a O OBRAZOVANJU I MJESTU FIZIKE U DRUŠTVU
Europsko fizikalno društvo je na skupu 3rd EPS Forum Physics and Society (15. - 16. travnja, Ratnieki, Latvija) usvojilo slijedeće STAVOVE o obrazovanju i mjestu fizike u društvu.


POZIVAMO SVE ČLANOVE Hrvatskog fizikalnog društva koji su zainteresirani za sudjelovanje na projektu:
IZRADA ZNANSTVENOG I STRUČNOG NAZIVLJA U PODRUČJU FIZIKE - STRUNA
da se odazovu na ovaj POZIV.
Planirano je da se projekt STRUNA prijavi na nedavno raspisani natječaj Nacionalne zaklade za znanost koji traje do 15. travnja 2010.


European Energy Conference održat će se od 19. do 23. travnja 2010. u Barceloni, Španjolska.
Poziv za sudjelovanje i prijavu radova
Konferencijski LETAKIUPAP - radna grupa Žene u fizici objavila je natječaj za financijsku pomoć za sudjelovanje na konferencijama u 2010. godini.
TEKST NATJEČAJA.
Rok za prijavu je 6. travanj 2010.
17th International Conference on Biomagnetism održat će se od 28. ožujka do 1. travnja 2010. u Dubrovniku, Hrvatska.Sekcija za Primijenjenu i Industrijsku Fiziku (PIF) Hrvatskog fizikalnog društva održat će svoju II radionicu 26. veljače 2010. u dvorani Mladena Paića, na Institutu za fiziku, Bijenička 46, Zagreb.
POZIV
Rok za prijavu sudjelovanja/sažetaka je 24. veljače 2010.
Izvještaj o održanoj radionici
Zbornik sažetaka i fotografijeAsia Europe Physics Summit održat će se od 24.-26. ožujka 2010. u Tsukubi, Japan.
ASEPS - PDF


91. GODIŠNJA (izvještajna) SKUPŠTINA Hrvatskog prirodoslovnog društva održat će se u ponedjeljak 22. veljače 2010., s početkom u 18:00 sati u prostorijama HPD-a, Frankopanska 1, Zagreb.
Pozivamo sve članove HFD-a da se odazovu pozivu na Skupštinu.
POZIV
LETAK


Objavljen je POZIV za predlaganje kandidata za dodjelu EPS Gero Thomas Prize.
Svoje prijedloge za nominacije sukladne Pravilima za predlaganje kandidata
uputite na adresu:
hendrik.ferdinande@ugent.be
Rok za dostavu prijedloga je 15. siječanj 2010.


Objavljen je POZIV za predlaganje kandidata za dodjelu
EPS Europhysics Prize for Outstanding Achievement in Condensed Matter Physics
Obrazac za predlaganje kandidata
Povelja o utemeljenju nagrade
Objavljen je poziv za nominiranje EPS Fellows.
Svoje prijedloge za nominacije sukladne
Pravilima za predlaganje kandidata
uputite na adresu:
d.lee@eps.org